Valioliiga

Englannin Valioliiga on maailman suosituin jalkapallosarja, jonka seuroilla on runsaasti kannattajaryhmiä jopa toisissa maanosissa. Sarja perustettiin vuonna 1992 korvaamaan aiempi 1.divisioona, ja se on toiminut Englannin korkeimpana sarjatasona siitä lähtien.

Viime vuosina rahan määrä on noussut Valioliigassa entisestään tv-oikeuksien, rahakkaampien sponsorisopimusten ja rikkaiden liikemiesten ansiosta. Tämä on johtanut myös siihen, että Valioliigassa pelaa nykyään selvästi eniten ulkomaalaisia pelaajia eurooppalaisia jalkapallosarjoja vertailtaessa. Kehitys ei miellytä kaikkia, ja monet Valioliigan kannattajat seuraavat Englannin futista nykyään alemmilla sarjatasoilla.

Valioliiga vihjeet

Vedonlyönti englantilaisesta jalkapallosta

Vedonlyönti englantilaisesta jalkapallosta on kuulunut suomalaiseen futiskulttuuriin jo pitkään. Suuri syy tähän ovat Yleisradion lauantain perinteiset jalkapallolähetykset, joissa nähtiin pitkään Valioliiga-otteluita ja myöhemmin Championshipiä. Lauantain brittijalkapallohuumaan kuului vahvana osana myös Vakioveikkaus, jota on pelattu Suomessa peräti 40-luvulta lähtien.

Nykyään vedonlyönti englantilaisesta jalkapallosta tapahtuu enimmäkseen netin kautta. Ja pelattavaa todella riittää. Koska brittifutis on niin suosittua, tarjotaan ja mainostetaan sitä lähes sivustolla kuin sivustolla. Tämä koskee myös suomalaisia vedonlyöntisivustoja. Koska suomalaiset rakastavat Valioliigaa enemmän kuin kotimaista Veikkausliigaa, kohdistuvat myös suomalaisille vedonlyöjille suunnatut kampanjat nimenomaan Valioliigan otteluihin. Esimerkiksi riskitön veto on yleinen etu, jonka englantilaisesta jalkapallosta vetoa lyövä suomalainen voi lunastaa.

Fantasy Premier League

Fantasy Premier League on Suomessa huippusuosittua, ja se on yksi niistä seikoista, joiden vuoksi vedonlyöjät ja muut brittifutiksen ystävät jaksavat analysoida pelaajia ja sarjaa jatkuvasti. Tässä virtuaalisessa manageripelissä jokainen luo itselleen oman joukkueen, johon hän voi ostaa oikeita Valioliiga-pelaajia budjetin puitteissa. Pelaajat ostetaan pelipaikkakohtaisesti, joten vaikkapa pelkistä hyökkääjistä ei Fantasy Premier League -joukkuettaan voi koota.

Fantasy Premierissä jaetaan pisteitä pelaajille sen mukaan, kuinka hyvin he ovat Valioliiga-peleissä esiintyneet. Esimerkiksi maalit, ottelun voittaminen ja maalisyötöt tuovat pisteitä – ulosajot, varoitukset ja tappiot taas vähentävät niitä. Jos pelaaja asetetaan kapteeniksi, tuo hän kyseiseltä kierrokselta tuplapisteet.

Pelaajien hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka hyvin heidän oletetaan pisteitä keräävän. Tässä piilee myös Fantasy Premier Leaguen suola: tarkoituksena on löytää mahdollisimman yhdistelmä parhaat pisteet tuovia kalliita tähtipelaajia ja halpoja yllätysnimiä, joita muut eivät ole huomanneet. Pelaajia voi myös myydä myöhemmin, jolloin saadut rahat pääsee käyttämään uusiin pelureihin.

Parhaat pelaajat

Valioliiga vetää arvostuksensa ja suurten palkkojensa ansiosta nykyään huippupelaajia puoleensa kuin magneetti. Kaudella 2016/17 Valioliigassa nähdään muun muassa sellaisia nimiä kuin Zlatan Ibrahimovic (ManU), Sergio Aguero (ManC) Diego Costa (Chelsea), Paul Pogba (ManU) ja Alexis Sanchez (Arsenal).

Kuten jo yllä olevalta listalta voi nopeasti huomata, ovat Valioliigan parhaat pelaajat nykyään vahvasti ulkomaalaisia. Monet pitkään liigaa dominoineet huipputason brittipelaajat, kuten Frank Lampard ja Steven Gerrard, ovat joko siirtyneet muualle tai lopettaneet uransa. Tilanne tuskin tulee muuttumaan jatkossakaan, sillä kilpailu Valioliigan kärjessä on niin kovaa, että pelaajia on haalittava aivan maailman huipulta.

Suomalaispelaajat Valioliigassa

Suomalaisia ei tällä hetkellä Valioliigassa pelaa, jos ei juniori- ja reservijoukkueita lasketa mukaan. Englannin kakkostasolla Championshipissa suomalaispelaajia on kuitenkin jonkin verran, varsinkin maalivahteja. Näistä legendaarisin on Wigan AFC:ssä peliuraansa edelleen jatkava konkari Jussi Jääskeläinen, joka on tälläkin kaudella ollut moneen otteeseen seuransa tolppien välissä. Nuoremmista pelaajista mielenkiintoisia nimiä ovat Fulhamin maalivahti Jesse Joronen, Readingin maalivahti Anssi Jaakkola ja Nottingham Forestin keskikenttämies Thomas Lam.

Aikojen saatossa Valioliigassa on toki nähty paljon kovia suomalaispelaajia. Sami Hyypiä loi upean uran Liverpoolissa nousten mukaan joukkueen kapteenistoon, Teemu Tainio muistetaan huippuotteista Tottenhamissa, Mikael Forssell nakutti aikoinaan maaleja Birminghamissa ja Jonatan Johansson iski osumia Charlton Athleticin paidassa. Listaa voisi jatkaa vielä monella huippunimellä –ehtipä myös muuan Jari Litmanen piipahtaa lapsuusvuosiensa suosikkiseurassa Liverpoolissa, vaikka visiitti ei erityisen onnistunut ollutkaan.

Valioliigan kertoimet

Parhaat Valioliigan kertoimet löytyvät kansainvälisiltä vedonlyöntisivustoilta. Tähän sarjaan on kuitenkin hankala löytää erityisen hyviä ylikertoimia, niin suosittu se on. Pitkävetovihjeemme Valioliigan ovat kyllä olleet tuottoisia, mutta yleensä olemme sijoittaneet niihin verrattain pieniä summia esimerkiksi Veikkausliigaan verrattuna. Etu ei hyvässäkään kertoimessa ole yksinkertaisesti pelaajan puolella kovinkaan paljoa.

Yksi pelimuoto on mielestämme Valioliigassa ylitse muiden: live-vedonlyönti. Valioliigan kertoimet live-vedonlyönnissä vaihtelevat eri sivustojen välillä, ja niistä vastaavat kertoimenlaskijat, kuten muissakin sarjoissa. Koska live-kertoimet on lisättävä sivustolle sekunneissa, löytyy niistä usein melkoisia helmiä. Jos osaat analysoida jalkapallo-otteluita hyvin, suosittelemme erityisesti Valioliigan kertoimien katsastamista livenä.